Parodontitis en gingivitis

Parodontitis en gingivitis

Vraag de tandarts of mondhygiënist om advies als:

  • Het tandvlees bij het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk is;
  • Het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen zoals appels;
  • U last hebt van een vieze smaak of slechte adem;
  • Tanden en kiezen gevoeliger worden voor temperatuurverschillen.


Het cijfer van uw tandvlees

Uw tandarts, mondhygiënist, preventie- of paro preventieassistent bekijkt bij elke periodieke controle hoe gezond uw tandvlees is, of de vullingen goed aansluiten en of er ruimten onder de tandvleesrand (pockets) zijn. Zes gebieden in uw gebit krijgen een cijfer volgens de ‘Dutch Periodontal Sreening Index’. Deze dpsi-scores variëren van 0 tot 4 en worden genoteerd in uw patiëntendossier. Afhankelijk van uw score maken we een passend behandelplan.

Parodontitis
Als ontstoken tandvlees onbehandeld blijft, kan de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden naar het kaakbot. Het tandvlees laat hierdoor los van de tanden en kiezen. In de tussenliggende ruimte (de pocket) vormt zich weer nieuwe tandplak. De ontsteking verplaatst zich dan verder de diepte in, het kaakbot wordt afgebroken en de pockets worden dieper. In deze diepe pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Door deze voortschrijdende ontsteking (parodontitis) kan zo veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. Het is daarom belangrijk dat parodontitis wordt behandeld.

Vraag de tandarts of mondhygiënist om advies als:

  • Het tandvlees rood, slap en gezwollen is
  • Het tandvlees bij het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk is
  • Het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen zoals appels
  • U last hebt van een vieze smaak of slechte adem
  • Tanden en kiezen gevoeliger worden voor temperatuurverschillen
  • Tanden losser staan of ruimte tussen de tanden ontstaat die er eerst niet was


Vaak kunnen deze verschijnselen ook afwezig zijn en kan parodontitis lang onopgemerkt blijven. Belangrijk dus dat om regelmatig uw gebit te laten controleren door uw tandarts en/of mondhygiënist.

Wie krijgt parodontitis?
Gevoeligheid voor parodontitis is deels afhankelijk van erfelijke factoren. Dan zult u altijd meer aandacht moeten besteden aan de gezondheid van uw tandvlees. Verder is het nuttig om te weten dat verschillende soorten en aantallen bacteriën in de tandplak voorkomen. De agressiviteit van de bacteriën kan sterk verschillen. Hierdoor kan de tandplak van de een veel schadelijker zijn dan die van een ander. Daarnaast speelt de weerstand van uw lichaam tegen bacteriën in de tandplak een belangrijke rol. Roken vormt een extra risico: dit vermindert de weerstand tegen bacteriën in tandplak.

De aanpak van parodontitis
Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. Daarom is het zaak om parodontitis te genezen door goede mondhygiëne en een professionele behandeling. De tandplak bóven de tandvleesrand kunt u zelf verwijderen door goede mondreiniging. Tandsteen kunt u laten verwijderen door de tandarts of mondhygiënist. Maar let op: als de mondhygiëne verslechtert, komen de ontsteking en de verdieping van de pocket altijd weer terug.

Parodontale behandeling
Als uw tandvlees extra zorg nodig heeft, kunt u worden doorverwezen naar een parodontoloog. Dit is een tandarts die zich in een driejarige fulltime vervolgopleiding heeft gespecialiseerd in tandvleesaandoeningen.